Elektronische bescherming gaat oneerlijk voordeel van in rood taekwondoën tegen

Bron: http://www.topsporttopics.nl

 

 

Bij taekwondowedstrijden kan het dragen van rode bescherming in plaats van blauwe soms een positief effect op de uitkomst hebben. Elektronische sensoren in de bescherming, die de schoppen en stoten registreren, kunnen dit voorkomen. Uit een analyse van internationale taekwondowedstrijden waarbij de sensoren gebruikt werden, bleek namelijk geen verschil meer in het aantal “rode” en “blauwe” winnaars.

 

Singapore 2010 Youth Olympic Games

 

In het taekwondo dragen sporters een wit pak (“dobok”) en een rode of blauwe helm en borstbescherming om de tegenstanders van elkaar te onderscheiden. Sommigen denken dat sporters in rode bescherming vaker wedstrijden winnen. Een mogelijke reden hiervoor is dat in rood geklede sporters er agressiever uitzien. Dit kan ze meer zelfvertrouwen geven, hun tegenstander ontmoedigen of ertoe leiden dat ze door scheidsrechters als competenter worden gezien. Rode kleding of bescherming dragen kan dan voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer de scheidsrechters bij een onbesliste wedstrijd een winnaar moeten aanwijzen.

 

Er zijn ook andere redenen te bedenken waarom sporters in het rood vaker winnen. Zo is het mogelijk dat de kleur van de bescherming niet op een evenwichtige manier wordt toegewezen. Als de beste deelnemers bij een toernooi de kleur rood krijgen toegewezen, verklaart dit een groter aantal “rode” winnaars.

 

Een onbewust oneerlijke beoordeling door de scheidsrechters is vanzelfsprekend ongewenst. Dit is bij taekwondo wellicht gedeeltelijk tegen te gaan door elektronische bescherming (protector and scoring system, PSS) te gebruiken. Hierbij bevat de borstbescherming meerdere sensoren die een voldoende krachtige schop of stoot op objectieve manier registeren. Het gebruik van deze sensoren in de borstbescherming is in het taekwondo sinds de Olympische Spelen in 2012 in Londen verplicht.

 

Rode of blauwe bescherming

 

Wanneer taekwondoërs elektronische bescherming dragen, heeft de kleur van de bescherming geen invloed op de kans op winst. Dit blijkt uit een analyse van de uitslagen van alle taekwondowedstrijden tijdens de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

 

Bij de Europese en Aziatische kwalificatiewedstrijden voorafgaand aan de OS van Londen werd nog geen gebruikgemaakt van de elektronische bescherming. Bij deze toernooien vonden Falcó en collega’s soms wel een onevenwichtige verdeling van het percentage gewonnen wedstrijden tussen de beide kleuren bescherming.

 

De winnaars van deze wedstrijden bleken iets vaker rode dan blauwe bescherming te hebben gedragen. De oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers dat de beste deelnemers de kleur rood toegewezen hadden gekregen. Sinds 2012 is de  toewijzing van de kleur bescherming zorgvuldig gereguleerd is, en kan dit dus niet meer de reden zijn voor meer “rode” winnaars.

 

Het is volgens de onderzoekers ook mogelijk dat de scheidsrechters zorgden voor een klein voordeel voor de in het rood geklede deelnemers. Misschien hebben zij de kwaliteit van een treffer of de uitslag van een onbesliste wedstrijd onbewust in het voordeel van de “rode” sporters beoordeeld.

 

Conclusie

 

Het gebruik van elektronische bescherming kan een mogelijk oneerlijk voordeel van rode bescherming bij het taekwondo tegengaan. Met deze techniek is namelijk geen effect van de kleur van de bescherming op winst of verlies meer waar te nemen. Het gebruik van elektronische sensoren voor een objectieve puntentoekenning bij taekwondo lijkt dus positief te zijn.

 

L. (Lieke) Schiphof-Godart

Falcó C, Conchado A, Estevan I (2016). The effect of color on the use of electronic body protectors in taekwondo matches. Perc. Motor Skills, 122: 812-824