“Ik zie ik zie wat jij niet ziet: VI JUDO”

Al enige tijd zet ik me in voor een nog redelijk onbekende tak binnen de budosport, namelijk judo voor blinden en slechtziende judoka’s, visual impaired (v.i.) judo. Weten jullie dat dit een onderdeel is op de Paralympische Spelen? Helaas zijn er al geen Nederlandse deelnemers meer sinds Sanneke Vermeulen in 2008 (Beijing) een bronzen plak behaalde. Hier wil ik verandering in brengen samen met de JBN en NOC*NSF.

 

Sinds een paar jaar wordt er weer hard gewerkt door een selecte groep met v.i. judoka’s om op een hoger niveau te komen. Onder de gepassioneerde begeleiding van mij en Marco Borst wordt er getraind en toegewerkt naar classificatie en deelname aan internationale toernooien. Ook krijgen we ondersteuning van Nederlandse IJF judo-arbiters namelijk o.a. Henk Plugge en John Ramakers.

 

Ambities

Onze ambitie is: om met tenminste 1 Nederlandse judoka deel te nemen aan de Paralympische Spelen van Parijs. En een later stadium willen we met een team naar Los Angeles (2028) of daarna.

 

Foto: Selectie v.i. judoka’s met enkele trainers.

 

Judo is fantastisch om te doen en te beleven. Dat geldt voor iedereen. Judo vergroot de fysieke en mentale fitheid. Judo is ook contact maken met anderen, van elkaar leren, een passie delen, grenzen verkennen en bovenal plezier hebben.

Mensen met een visuele beperking bewegen en sporten minder dan mensen zonder een visuele beperking. Dat is toch jammer, want iedereen zou mee moeten kunnen doen. Zeker met zo’n toegankelijke sport als judo.

De enige aanpassing die gemaakt moet worden is een begeleider tijdens de training die de veiligheid in de gaten houdt en bij randori’s starten met pakking (kumi-kata).

 

Foto: Daniel Knegt samen met coach Danielle Vriezema tijdens de voorbereidingen voor deelname Grand Prix Warwick mei 2021

 

Te weinig aandacht

Op dit moment is er nog te weinig bekendheid bij potentiële judoka’s, maar ook bij judoleraren, ouders en sportaanbieders. En wat als er een judoka zich aanmeldt, wat te doen?

Of ook als een slechtziende judoka mee doet met de judoles, is het juist heel leerzaam voor jezelf om duidelijk uit te leggen wat je wil of doet (verbaal) en in het kader “iedereen moet mee kunnen doen”, goed voor de participatie in de huidige (harde) maatschappij.

Gelukkig werken de landen internationaal op een vi judowedstrijd en/of trainingsstage nauw samen om het niveau op een hoger niveau te krijgen. Er hangt een zeer prettige sfeer.

 

Multi-talent centrum

Gezamenlijk met belangrijke stakeholders m.b.t. sporten met een visuele beperking gaan wij de uitdaging aan om de sportparticipatie onder mensen met een visuele handicap te verhogen, belemmeringen uit de weg te nemen en kennis te verspreiden.

 

Nederland wil graag op de Paralympische Spelen inspireren, excelleren en meedoen op het hoogste niveau. Op het gebied van talentontwikkeling in de paralympische sport zijn er, zeker bij de sporten voor mensen met een (visuele) beperking, nauwelijks nog talentenprogramma’s.

Er zijn plannen om zo’n Multi-talent centrum in Apeldoorn neer te zetten, dit zou kunnen helpen om onze ambities voor elkaar te krijgen. Een centrum waarbij trainings- en wedstrijdprogramma´s onder regie van de JBN, waarbij gebruik gemaakt wordt van de best mogelijke begeleiding en faciliteiten voor deze specifieke doelgroep.

Door een topsporter als ambassadeur te gebruiken, hopen we dat meer judoka’s geïnspireerd raken waardoor er meer ruimte komt voor de breedtesport.

 

De route tot Parijs 2024

Op dit moment is Daniel Knegt bezig om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen, op het programma staan meerdere World grand prix, EK’s en WK’s. Hij raakte in 2005 betrokken bij een zwaar ongeluk tijdens zijn werk als beroepsmilitair. Door het ongeluk is hij het zicht in beide ogen volledig verloren.

In 2012 werd er hard gewerkt en getraind voor de Paralympische Spelen van Londen 2012, maar in de laatste voorbereidingen raakte Daniël geblesseerd waardoor zijn paralympische avontuur vroegtijdig ten einde kwam.

Sinds 2022 zijn er 2 verschillende klassen binnen het v.i. judo, namelijk J1 volledig blind en J2 beetje zicht. Dit is een hele vooruitgang naar eerlijke concurrentie.

Daniel judoot in de klasse +90 kg in de J1 klasse. J1 klasse is te herkennen met een rode stip.

In de toekomst zal er vanuit de IJF en de IBSA (international Blind Sports association) samengewerkt worden door gezamenlijke toernooien te organiseren.

 

Foto: De eerste bronzen medaille op de World Grand Prix in Antalya is binnen!

 

Nihon Dutch Open

Kom kijken! Op zaterdag 26 november staat er het Nihon Dutch Open Shenshu tournament voor het eerst vi judo op het programma in Venray. En van 8 -10 aug 2023 vinden in Rotterdam de European Para Championships 2023 plaats, v.i. judo staat hier ook op het programma. Of kom naar een van de talentdagen van NOC*NSF.

 

Vragen

Zou je het leuk vinden om samen te werken, om het judo naar hoger level te tillen als oud judoka of trainer?

We komen graag met elkaar in contact om te bekijken wat we in gezamenlijkheid voor het vi judo in Nederland kunnen betekenen. Ieder vanuit zijn eigen kracht en mogelijkheden.

Of kom eens meetrainen tijdens de centrale trainingen!

 

Dus bij vragen neem contact met ons op via de JBN of direct met ons.

 

 

Bedankt

 

Sportieve groet,

 

Danielle Gommers-Vriezema

Bondscoach v.i. judo

 

Check de website www.vi-foundation.nl of volg ons op Instagram vi judo Nederland of facebook

https://ibsajudo.sport