Bloemkooloor door sport: tips & behandeling

Bron: https://idealbody.nl

 

Niet zo fraai om te zien, pijnlijk en bovendien gevaarlijk: een bloemkooloor is een vervelende aandoening. In dit artikel vertellen we je wat een bloemkooloor is, wat de oorzaken zijn en hoe een bloemkooloor behandeld kan worden.Een bloemkooloor ligt op de loer bij mensen die aan contactsporten doen waarbij de kans op oorbeschadiging groot is. Denk aan judo, boksen (het boksersoor) en rugby. Ook een oorpiercing kan leiden tot de vorming van een bloemkooloor.

Wat is een bloemkooloor?

afbeelding Bloemkooloor door piercing of sport (judo, rugby): tips & behandeling
Een bloemkooloor bij een bokser.

Een bloemkooloor is een oorschelp die misvormd is als gevolg van een beschadiging van het kraakbeen van je oorschelp. Het oor neemt na de beschadiging de vorm van een bloemkoolroosje aan, vandaar de naam.

Wie een klap, stoot of schop tegen zijn oor krijgt, loopt het risico op een bloeding tussen het kraakbeen en het kraakbeenvlies (perichondrium). Dit vliesje ligt over het kraakbeen heen en zorgt voor de zuurstoftoevoer naar het kraakbeen. Het gevolg van zo’n klap of stoot en bloeding? Onvoldoende toevoer van zuurstof naar het kraakbeen. Wanneer dit niet snel genoeg behandeld wordt, dan kan er op diverse plekken in het oor – door een onregelmatige genezing – een vervorming van het kraakbeen optreden. Er is dan sprake van een bloemkooloor.

 

Bloemkooloor door piercing

Een sport als rugby, worstelen of boksen hoeft niet altijd de oorzaak van een bloemkooloor te zijn. Vervorming van het kraakbeen in het oor kan ook optreden bij mensen die in het bovenste deel van het oor een piercing hebben laten zetten. In tegenstelling tot oorbellen, die geschoten worden in de oorlellen, gaat deze piercing door het kraakbeen heen. Hierbij kan een bloeduitstorting ontstaan die kan resulteren in een bloemkooloor.

Merk je dat je piercing gaat ontsteken of constateer je een zwelling? Haal de oorbel er zo snel mogelijk uit en raadpleeg de huisarts.

Bloemkooloor herkennen

Wie een klap heeft gehad op zijn oor en pijn ervaart, hoeft niet direct een bloemkooloor te hebben. Een bloemkooloor kan ontstaan na een verwonding van de oorschelp, maar niet elke verwonding heeft een bloemkooloor tot gevolg. Vooral als het oor paars of donkerrood kleurt en opzwelt dan is er een relatief grote kans dat dit oor zich zal ontwikkelen tot een bloemkooloor.

Vaak is het oor dik en doet veel pijn, vooral wanneer je er aan zit. Dit komt door de druk die er op het kraakbeenvlies staat ten gevolge van de opeenhoping van bloed, de bloedprop. Het beste is om het oor direct te koelen met ijsblokjes of een speciale ice pack. Bezoek daarna te allen tijde een arts, hij of zij kan je verder helpen en adviseren.

 

Ben je bang dat je een bloemkooloor hebt opgelopen? De combinatie van deze symptomen wijst mogelijk op de vorming van een bloemkooloor:

  • Directe pijn aan de oorschelp.
  • Warme oren.
  • Verdikking in de oren.
  • Zwellingen.
  • Een blauwe, paarse of donkerrode oorschelp.

Behandeling van een bloeding aan het oor

Is het oor nog niet misvormd maar is er wel sprake van een bloeding? Ga dan zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd arts.

Wanneer de bloeding onder het kraakbeenvlies zit, is het noodzakelijk dat de bloedprop zo snel mogelijk wordt verwijderd, het liefst binnen 24 uur. Een arts doet dit door een kleine snede in de huid te maken en het bloed uit de huid te drukken of te zuigen. Let erop dat dit hygiënisch en steriel gebeurt. De kans op een infectie is anders groot.

Is het oor al wel vervormd? Dan kan een KNO-arts hier helaas niets aan doen. De vervorming kan dan vaak wel door een (gespecialiseerde) plastisch chirurg deels hersteld worden.

Voorkomen van een bloemkooloor

Een bloemkooloor is te voorkomen door tijdens het sporten hoofdbescherming te dragen. Een helm of oorbeschermers vangen klappen op en sparen zo je oren.

Bloemkooloor genezen: kan dat?

Wanneer de bloedprop verwijderd is en je geen pijn meer ervaart, is het gevaar op een bloemkooloor geweken.

Ben je echter niet op tijd met het verwijderen van de bloedprop, of verloopt de ingreep niet goed, dan kan je een bloemkooloor krijgen. Het oor ziet er dan vaak niet al te fraai uit. De mate van een bloemkooloor is echter heel verschillend: een bloemkooloor kan vrij onopvallend zijn, maar er zijn ook gevallen van een bloemkooloor waarbij het oor bijna onherkenbaar vervormd is.

De enige optie om bloemkooloor te verhelpen, is plastische chirurgie. Een plastisch chirurg kan het vervormde oor reconstrueren en het oor in haar normale staat terugbrengen. Helemaal als voorheen zal je oor niet meer worden, maar de bloemkoolvorm kan wél worden aangepast naar een normalere vorm.

 

Het verbeteren van het uiterlijk van een bloemkooloor is een ingewikkelde ingreep. Het is daarom belangrijk om een arts te vinden die gespecialiseerd is in het uitvoeren van dit type operatie. Vaak zijn dat plastisch chirurgen of KNO-artsen die zich bekwaamd hebben in de aangezichtschirurgie.

 

Vind HIER de Matman oorbeschermer.