Onmogelijk ; Kickboxing instructeur in DRIE DAGEN!

Semmy Schilt en Jimmy Peek

 

In 2015 kwam het nieuwe kickboksconcept UFW Kickboxing op de markt. Een concept met een opleiding van drie dagen en één examendag. Vanuit de vechtsportwereld werd er verontwaardigd gereageerd en er volgenden een hoop negatieve reacties.

 

Terecht of onterecht?

 

Ja, ik ben het er mee eens , je kan niet in drie dagen (verspreid over vier weken) een volwaardige kickboks-instructeur worden. Je zult nu misschien verbaasd zijn om dit van mij te lezen. Mocht dit zo zijn, dan komt dit omdat je je waarschijnlijk niet voldoende hebt verdiept in het concept. Ik kan jouw verbazing en die van vele andere helemaal begrijpen. Daarom vond ik het ook hoognodig de tijd om hier een blog over te schijven en opheldering te bieden over het UFW Kickboxing concept.

 

Aan de ene kant is het een concept voor recreanten en aan de andere kant willen we het kickboxing niveau om hoog brengen. Waarschijnlijk neemt de verbazing nog meer toe…. KICKBOXING NAAR EEN HOGER NIVEAU?! Ja zeker! Voordat ik hier dieper op in ga, geef ik eerst meer uitleg over de recreatieve kant van het kickboksen.

 

Onlangs werd ik op een evenement aangesproken door een kickbokstrainer. Hij kijkt mij sceptisch aan zegt: Hé, jij bent die Jimmy van UFW. Ik maak een geintje; Hé?!…,  zeg ik, directeur, president, ceo, master, WAT HEY. Hij kijkt me vreemd aan, maar begint toch een beetje te lachen. Het ijs is gebroken. Uiteraard begint hij over die driedaagse opleiding, dat dat niet kan, en dat het allemaal een beetje recreatief is. Ik vraag hem of hij  een kickboksschool heeft, en hij zegt ja.. Ik vraag hem hoeveel wedstrijdvechters heb je en hoeveel recreanten? Het kwartje begint te vallen… Ik vraag hem En heb je een ijzersterk uitgedacht concept voor jouw recreanten? Uiteraard vertelt hij dat hij altijd een gevarieerd programma aanbiedt en de mensen met veel plezier bij hem trainen. Ik vertel hem dat het inderdaad onmogelijk is een volwaardige kickboxing instructeur te worden in drie dagen. Ik geef aan dat de opleiding is voor mensen met kickbokservaring en in een korte periode willen leren hoe ze een perfect uitgebalanceerde workout kunnen aanbieden aan hun klanten.

 

Heb je geen ervaring, dan raden we je aan een technisch traject te doorlopen van 2 jaar. Ik heb zijn aandacht en hij luistert aandachtig.

 

We hebben ons op twee aspecten gefocust.

 

  1. A) Het geven van een leuke afwisselende workout
  2. B) Het niveau van kickboksen naar een hoger niveau brengen

 

Kijk, een wedstrijdvechter heeft een doel: naar een wedstrijd toewerken. Maar, waar werkt de recreant naar toe?

 

Daarom hebben we voor recreanten een uniek examensysteem ontwikkeld waarin we werken aan de ontwikkeling van drie gebieden, te weten:

 

Conditie/doorzettingsvermogen (In de breedste zin van het woord, dus: kracht, lenigheid, conditie, uithoudingsvermogen en snelheid.)

Focus (Het kunnen onthouden van diverse combinatie en loopvormen; renraku’s.)

Vechtcabulair, oftewel de beheersing van veel meer technieken dan alleen de jab cross en de low kick.

 

Het examensysteem bestaat uit vier graduaties :

– Basic 1

– Basic 2

– Advanced 1

– Advanced 2

 

In de conditietesten werken we van basis krachtoefeningen naar explosieve krachtoefeningen. Zo moet je voor basic 1; 50 basis squats maken en advanced 2; 30 jump squats. Ik ben van mening dat in plaats van eindeloos te kijken naar je gewicht en vet percentage, je moet kijken naar de cijfers van je fysieke kunnen.  Hoeveel herhalingen deed je gister, kun je vandaag en is je doel van morgen. Ik zeg altijd: kijk naar een atleet, ziet er toch altijd goed uit qua lichaam. Is dit omdat hij zich focust op mooiere benen, billen en een plattere buik? Nee, zij focussen zich op de prestatie, iedere keer de tijd verbeteren, meer herhalingen, harder stoten, etc.  Het gevolg: een goed uitziend lichaam! In plaats van te focussen op afvallen, conditie verbeteren, slanker worden, etc., focus op ‘vandaag deed ik 10 push ups, overmorgen doe ik er 11’. Of ‘vandaag deed ik 70 roundhouse kicks in een minuut, volgende week doe ik er 80!’. Naast het feit dat dit soort doelen meer stimuleren, verandert het lichaam in positieve zin zonder dat je het door hebt. We geven recreanten bij UFW een doel en na het behaalde doel zijn ze extra gemotiveerd voor het volgende doel. Het resultaat is dat zij nog langer enthousiast mee blijven doen met jouw trainingen.

 

Daarbij is de ontwikkeling van zowel rechts als links even belangrijk. Ik maak vaak genoeg mee dat ik een ervaren kickboxer in mijn training heb die onmogelijk rechtsvoor kan trainen. Een goede, ervaren kickboksen moet in mijn ogen net zo goed links als rechtsvoor kunnen vechten. Nu zul je lachen en denken ‘dus jij wilt zeggen dat al die grote namen uit de kickbokgeschiedenis die alleen maar linksvoor kunnen vechten, geen goede ervaren kickboksers zijn?’ Nee, zeer zeker niet! Maar ben je het er niet mee eens dat je allrounder bent als je beide kanten even goed beheerst? We moeten het dogma doorbreken van alleen linksvoor vechten en het kickboksniveau naar een next level brengen.

 

En dit breng mij direct op het volgende punt :

 

Vechtcabulair

 

Je woordenschat als het gaat om technieken. Met andere woorden: hoeveel technieken beheers je.

 

Het komt maar weinig voor dat technieken als de spinning reverse roundhouse kick, de Ax Kick en de superman punch worden toegepast gedurende de training. Als je een kickbokser met een budoachtergrond zoals Andy Hug ziet, dan zie je vooral dat hij veel meer techniek beheerst dan welke kickbokser dan ook. In de k1 Finale in 1996 won hij het toernooi met een Ushiro Mawashi Geri GEDAN! In begrijpelijke kickbokstermen en Low Spinning Reverse Roundhouse Kick. Ja wellicht even youtuben….

 

Je beheerst niet zeven of acht, maar meer dan 20 technieken om je tegenstander uit te schakelen. Ik vraag me dan af: waarom moet je eerst jaren lang karateka, taekwondoka etc. zijn geweest, in plaats van dat je dit wordt bijgebracht in een weldoordacht systeem binnen het kickboksen. Ik weet uit mijn tijd als karateka dat toen ik opging voor de volgende graad (band), ik veel eigen tijd stopte in het herhalen en trainen van deze eisen. Een examensysteem stimuleert de leerling om meer technieken eigen te maken en zich daarvoor extra in te zetten. Het diploma moet dan ook niet worden gezien als het doel, maar als stimulans. Een advanced ontwikkelde kickbokser binnen UFW beheerst al deze technieken zowel recht als links even goed. Daarnaast moet voor de advanced graden full contact worden gevochten. Dus ja, bij UFW wordt wel degelijk gespard, echter vindt dit niet in het recreatieve concept plaats. Sparren is als apart concept ontwikkeld om recreanten voorzichtig en geleidelijk kennis te laten maken met het sparren.

 

En dan het laatste punt:

 

Focus

 

Ik zeg altijd: een goede vechter moet over een diepe innerlijke rust bezitten om veel snelheid om zich heen te kunnen registreren, verwerken en beantwoorden. Ben je onrustig, dan ben je het overzicht kwijt. Het lijkt voor een leek agressief, maar bij een goed gevecht zie ik super sterke focus en soms zelfs rust. Ik zeg altijd: schijnagressie aan de buitenkant, maar superfocus aan de binnenkant. Focus train je door lang je gedachten erbij te houden. Daarvoor hebben we loopvormen ontwikkeld waarbij je deze focus traint. En wanneer het lukt om met minder focus de loopvorm uit te voeren , volgt na het examen weer een nieuw uitdagendere loopvorm waarbij het focuslevel wederom wordt verhoogt.

 

Wil je de driedaagse opleiding doorlopen, dan adviseren we vooraf om goed te kijken waar je nu staat.

 

In de onderstaande afbeelding staan vier opleidingsroutes, waarbij voor maximale zekerheid “Route 1” wordt geadviseerd. Echter zit er tussen ieder examen een periode van zes maanden. Wil je dus instructeur worden en kies je voor route 1, dan doe je er zo’n twee en een half tot drie jaar over. “Route 2” is voor instructeurs die weinig tot geen ervaring hebben, maar wel in een korte tijd kickbokslessen willen verzorgen. Het traject van route 2 neemt zo’n anderhalf tot twee jaar in beslag. Heb je ruime ervaring met kickboksen, dan kun je gelijk door naar de instructeursopleiding en kies je voor route 3. Binnen een maand word je opgeleid tot erkend instructeur met de mogelijkheid jezelf internationaal te registreren. Route 4 wordt momenteel alleen in het buitenland toegepast. Dit is voor instructeurs die een vergelijkbare opleiding hebben genoten, maar de overstap willen maken en zich verder willen ontwikkelen bij UFW.

 

 

En je ziet waarschijnlijk nu ook voor het eerst master. Om master te worden, moet je eerst de examens advanced 1 en advanced 2 succesvol hebben doorlopen. Slaag je hiervoor, dan kun je door naar de masteropleiding.  Wellicht dat ik over de masteropleiding in een volgend blog meer uitleg geef. Voor nu denk ik dat je aardig wat informatie hebt te verwerken omtrent het UFW en het Kickboxing concept.

 

Daarnaast ondersteunen wij geregistreerde instructeurs continu met nieuwe kant en klare lesvoorbereidingen met nieuwe combinaties, conditieoefeningen en ondersteunende muziek.  Ook komt daar nog eens bij dat instructeurs met een licentie vier x per jaar gratis techniek workshops mogen bijwonen om hun niveau hoog te houden.

 

Semmy Schilt

 

Onlangs sprak ik met viervoudig K1 en Glory Kampioen Semmy Schilt en vertelde hem uitgebreid over hetgeen wat hier boven is geschreven. Hij was verwonderd en had niet verwacht, zoals de meesten, dat dit zo’n uitgebreid concept was. Hij stelde voor om zich in te zetten als technisch adviseur van de organisatie UFW. Inmiddels werkt hij mee aan de verbetering en verdere ontwikkeling van het technische aspect binnen UFW. Daarbij worden de instructeurs in het vervolg gediplomeerd door Semmy Schilt.

 

Een mooie en positieve ontwikkeling binnen UFW en een goede ontwikkeling in het technische aspect van kickboxing.

 

Dus, ben je klaar voor een nieuwe kijk, durf jij van je oude vertrouwde pad af te wijken?

 

UFW – More than just a workout