BALANS

Aangezien dit mijn eerste Blog is die ik voor deze site schrijf zal ik beginnen om mij voor te stellen.

Ik ben Geoffrey Berens (34) en beoefen karate als wedstrijdsport op het hoogste internationale niveau (2-voudig Vice-Wereldkampioen -60 Kg 2014 / 2016). Daarnaast ben ik als bondscoach U18 & U21 jaar actief voor de Karate-do Bond Nederland.

In het dagelijks leven werk ik als ZZP-er en verzorg ik o.a. karatelessen, judolessen, weerbaarheidstrainingen en bedrijfstrainingen voor verschillende sportscholen, op (basis)scholen en sinds september 2016 voor ‘mijn’ karatevereniging: Geoffrey Berens Karate Academy in Breda.

Het combineren van mijn privéleven met het leven als ZZP-er, topsporter en bondscoach is vaak lastig en tijdrovend. Thuis heb ik een prachtig gezin met een sterke vrouw waar ik erg gelukkig mee ben en onze twee kinderen, Devon (8) en Darla (7).

De kunst voor mij en ons gezin is om alle activiteiten van mij, mijn vrouw en onze kinderen in balans te houden. Hier ligt een vergelijking met ‘mijn’ sporten, judo en karate, voor het inkoppen maar is in de praktijk vaak puzzelen en is begrip, inzet en communicatie erg belangrijk.

Aan mijn prestaties in de afgelopen jaren is niet af te lezen hoeveel impact de hiervoor beschreven combinatie is: Brons EK -60 kg en Brons EK landenteams (2014), Vice-Wereldkampioen -60 kg (2014), Brons EK landenteams (2015), Vice-Wereldkampioen -60 kg (2016).

Helaas is het als topkarateka in Nederland noodzaak om naast deze ‘fulltime’ job ook fulltime te werken aangezien er op financieel gebied geen ondersteuning (meer) mogelijk is vanuit NOC*NSF. Daar karate niet behoort tot de zogenaamde Focussporten binnen NOC*NSF is het niet meer mogelijk een A of B status te behalen en zodoende gebruik te maken van (financiële) ondersteuning vanuit onze nationale sportkoepel. Soms is het moeilijk te accepteren dat een prestatie als een zilveren medaille op het WK karate (1 x per twee jaar vind dit plaats) niet wordt gewaardeerd zoals bij andere sporten. Dit terwijl er bij het afgelopen WK ruim 70 deelnemers in mijn gewichtsklasse actief waren! Het is moeilijk te accepteren dat het mede hierdoor voor Nederlandse karateka’s een bijzonder moeilijke klus wordt een kwalificatie voor de OS2020 in Tokyo te realiseren. Veel zal neerkomen op persoonlijke sponsoring, inzet, toewijding en voorbereiding aangezien er op dit moment financiële middelen binnen de karatesport ontbreken om als professionele topsporters te leven voor de sport en het Olympisch kwalificatietraject in te gaan vanaf 2019 en 2020.

Het is daarom prachtig om te zien dat er ondanks de huidige situatie van het karate in Nederland toch verschillende karateka’s in staat zijn zich te (blijven) meten met de internationale top, terwijl de middelen en mogelijkheden in veel landen vele malen beter zijn. denk bijvoorbeeld aan professionele, goedbetaalde bondscoaches die dagelijks werken met karateka’s die betaald krijgen als atleten en alle denkbare faciliteiten tot hun beschikking hebben. Medische begeleiding, krachttrainers, sportpsychologen, bewegingswetenschappers, ijsbaden, sauna’s, etc.

Het blijft daardoor een kunst om de motivatie vast te houden om deze ‘oneerlijke’ strijd aan te blijven gaan samen met mijn gezin, ondersteuning van mijn trainer, bondscoaches en mijn trainingsmaatjes bij mijn club en het Nederlands team.

Momenteel ben ik gestart met mijn voorbereiding op de World Games, welke plaatsvinden op 25 juli in Wroclaw, Polen. Hierover zal ik later een update bloggen!