Externe focus maakt boksers sneller en krachtiger

Bron: http://www.topsporttopics.nl

 

Boksers presteren het beste als zij een externe focus hebben. Ze stoten namelijk sneller en harder als ze proberen hun tegenstander zo hard mogelijk te raken dan wanneer ze zich concentreren op de technische uitvoering van hun beweging. Dit verschil kan oplopen tot wel vijf procent.

 

Interfase

Topboksers, zoals Europees kampioene Nouschka Fontijn, moeten snel en krachtig kunnen stoten. Ze doen daarom aan uitgebreide kracht- en techniektraining. Trainers kunnen aangeven waarop sporters zich moeten concentreren om hun techniek te perfectioneren. Deze aanwijzingen kunnen een externe uitkomstmaat hebben, zoals het raken van de kaak bij het boksen. Het tegenovergestelde daarvan is een interne focus, waarbij de aanwijzing informatie bevat over de beweging zelf, zoals bijvoorbeeld de houding van de arm of hand.

 

Externe focus verbetert stoot

 

Onderzoekers uit Australië demonstreerden in deze studie dat boksers beter stoten als zij een externe in plaats van een interne focus hebben. Dit geldt zowel voor topboksers als goed getrainde subtoppers. Wanneer zij namelijk de aanwijzing kregen om zo snel en krachtig mogelijk tegen een krachtopnemer (een plaat die de kracht van een stoot meet) te stoten, deden ze dit twee procent sneller en drie procent krachtiger dan als de aanwijzing neutraal was. Als de trainer zorgde voor een interne focus door de boksers te vragen om zich te concentreren op een snelle en krachtige beweging van de arm, waren de meeste stoten zelfs slechter vergeleken met een neutrale aanwijzing.

 

Dit ontdekten Israël Halperin en collega’s door 15 goedgetrainde boksers van gemiddeld 27 jaar op twee verschillende dagen neutrale, extern of intern gerichte aanwijzingen te geven voorafgaand aan een serie stoten. Hierbij zijn de kracht van de stoot en de snelheid ervan met behulp van een omgebouwde verticaal geplaatste krachtopnemer en een LED lichtpoort nauwkeurig gemeten. De boksers voerden vier verschillende soorten stoten elk drie keer uit, waarbij de gegevens van de twee beste stoten telkens zijn gebruikt voor de analyses. De effecten van de verschillen in focus waren bij allevier de technieken vergelijkbaar.

 

Conclusie

 

Boksers kunnen sneller en harder stoten als zij een externe focus hebben. De onderzoekers suggereren dat dit komt doordat zij dan automatisch de meest efficiënte beweegtechniek gebruiken. Ook andere sporters presteren het best als zij een externe focus hebben. Het advies aan coaches is dan ook om zo vaak als mogelijk aanwijzingen te geven met een externe focus.

 

L. (Lieke) Schiphof-Godart