Knuffeldieren dragen bij aan weerbaarheid van kinderen

Op zondag 17 december kwam judoleraar en sportpedagoog Yos Lotens naar CORPUS ‘reis door de mens’ in Oegstgeest! Samen met CORPUS organiseerde Zorg en Zekerheid dit evenement naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van de experience.

“Als je het met je lijf leert, gaat het in je hoofd niet gauw verkeerd”, zegt judo-pedagoog Yos Lotens. Hij staat namens Zorg en Zekerheid voor een zaal vol met honderden kinderen. De middag staat in het teken van Knuffelsjudo, De zaal ligt bezaaid met grote knuffeldieren. Kinderen mogen samen een knuffel uitkiezen en werken op deze manier spelenderwijs aan hun motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling. O.a. respect en samenwerking staan hierbij centraal. Het is mooi om te zien dat de knuffeldieren kinderen én volwassenen samen in beweging zetten. De samenwerking met andere kinderen wordt duidelijk zichtbaar wanneer ze gezamenlijk een kleed ‘bedienen’ waarop een knuffel ligt. De knuffel mag hoog de lucht in én moet daarna respectvol worden opgevangen. Ook de kinderen die eerst nog even bleven zitten, komen uit hun stoel. Meester Yos legt de volgende oefening uit en opnieuw hebben de kinderen veel plezier. Daarna volgt een hilarische oefening om mama (of papa) in de houdgreep te nemen. Op de hele vloer oefenen de kinderen dit met overgave. De workshop wordt waardig en respectvol met een groet afgesloten.

Boek Knuffelsjudo voor Kika

Voorafgaand aan de workshop overhandigde Yos in de lounge de eerste exemplaren van zijn nieuwe boek Knuffelsjudo aan zijn eerste judoleraren; Alex van Staveren en Paul Goederaad. Ook Henk Gerla (Zorg en Zekerheid) Benny van den Broek (Judo Bond Nederland), Gwen Spies (Welzijnskwartier Katwijk) en Gerben van Duin (Wethouder Kaag en Braassem) mochten een exemplaar van de uitgave in ontvangst nemen.

In het boek staan oefeningen die kinderen weerbaarder maken. Het boek is geschreven voor opvoeders, dus ook voor ouders. De opbrengst van het boek komt ten goede aan Kika, de stichting die zich inzet voor het onderzoek naar en de verbetering van de genezing van kinderkanker. Meer informatie over Knuffelsjudo; knuffelsjudo.nl

Na het optreden van Yos konden kinderen genieten van de Q&A show van Dylan Haegens met heel veel lachwekkende momenten.

—————————————————————————————————————–

Over Yos Lotens

Yos Lotens verzorgt YoLo training op verschillende scholen in de regio (o.a. gemeenten Noordwijk, Katwijk, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoetermeer). Stichting Zorg en Zekerheid steunt de succesvolle lesmethode YoLo-training en Knuffelsjudo.