Door Sebastiaan Fransen
Er zijn judoka die stevig vechten voor het goed vastpakken (kumi-kata) van de andere judoka. Als ze eenmaal vasthebben, willen ze niet loslaten. Hierdoor hebben ze meerdere malen hun vingers geblesseerd. Niet alle vingers staan even recht en sommige vingerkootjes zijn veel dikker. Gevolg is dat sommige judoka een halfuur eerder op de training verschijnen voor het intapen van hun vingers.
Het is lastig om nooit vingers te overstrekken. Je hand zit weleens vast in een mouw of revers. Als de andere judoka dan een snelle beweging maakt, is het te laat.
Toch kan door het toepassen van de judoprincipes het aantal blessures tot een minimum worden beperkt. Uiteindelijk is een belangrijk doel van judo een gezond lichaam!
Een lichte kumi-kata
Gebruik een lichte kumi-kata. Pak ‘losjes’ vast en maak weinig gebruik van ‘grips’ waarbij vingers gemakkelijk in het pak knellen. Op deze manier kun je beter de bewegingen van de andere judoka aanvoelen, sneller bewegen of loslaten.
Experimenteer ook met het gebruik van judogrips waarbij je de judogi niet gebruikt. Denk aan het grijpen van de hand/pols of de nek. Dit kun je combineren met het slim positioneren van jouw lichaam ten opzichte van de andere judoka.
Kumi-kata gebruiken voor kuzushi
Als iemand anders een grip met geweld wil breken, laat dan los. Regelmatig is dit een voordeel. Niet alleen blijven je vingers heel, je kunt gelijk een andere lichte kumi-kata vastpakken. In sommige gevallen kun je met een goede timing zelfs kuzushi maken. Je gebruikt de bevrijdende beweging van de andere judoka om de ander uit balans te brengen.
Het werkt ook de andere kant op. Soms zie je judoka blijven vasthouden, terwijl ze de controle aan het verliezen zijn of hebben verloren. Het gevolg is dat ze uit balans raken door hun eigen grip en de andere judoka een kans geven om van deze onbalans gebruik te maken.
Goed voor de ander zorgen
Als je het principe van jita kyöei goed wilt toepassen, wil je de ander niet blesseren. Daarom kun je beter geen gewelddadige bewegingen gebruiken om een grip los te maken. Gebruik daarvoor liever een goede houding en de juiste hoek.
Of maak de grip van de ander niet los, maar gebruik het in jouw voordeel. Je kunt zorgen dat de ander niet meer los kan laten of dat de judoka door de grip zijn intenties weggeeft en jij de aanval kunt overnemen. Er zijn ook manieren om het vastpakken van iemand te gebruiken in pols- en armklemmen (zet ook deze rustig aan).
Als je los laat, heb je twee handen vrij
Loesje
Tot slot
Op het BJJ Globetrotters Zen Camp heb ik Wim Deputter ontmoet. Deze had in zijn workshop mooie principes voor budo en als filosofie voor het leven. Kunnen ze ook op kumi-kata van toepassing zijn?
Het zijn de volgende principes:
- Wees gelukkig met wat je hebt
- Behoud wat je hebt
- Neem aan wat je wordt aangereikt
- Als iets wordt afgenomen, ren er niet wanhopig achteraan, er komt iets anders op jouw pad
- Neem kleine stapjes, en werk langzaam aan het vergroten van wat je hebt
KRIJG 10% KORTING OP WWW.NIHONSPORT.NL MET DE CODE NIHONSPORTBLOG10