Door Patrick van Bruggen
Lizzy is 27 jaar (2022) en een MMA vechter. Ze is niet begonnen met MMA. In haar jeugd zat ze op judo. Voor Lizzy was het kiezen voor judo een logische keuze, omdat haar vader een bekende judoleraar was. Van jongst af aan ging ze met haar vader mee naar de judoschool om lekker te kunnen ravotten op de mat. Ze merkte, dat ze haar energie in het judo kwijt kon. Ze merkte dat ze steeds beter werd in het judoën. Ze droomde op jonge leeftijd om één keer mee te mogen doen met de Olympische Spelen.
Toen Lizzy 18 jaar was zat ze op Topsport Onderwijs in Eindhoven. Op haar 18e werd ze opgenomen in het Nederlandse Judo team. Nadat Lizzy was afgestudeerd in Eindhoven besloot de judobond om het judo te centraliseren (Papendal). Lizzy had eigenlijk besloten om te gaan samenwonen met haar vriend. Had ze nog wel zin om op hoog niveau te blijven judoën? Een vraag waarover ze enige tijd over na moest denken. Ze vroeg zich af wat haar kans was om mee te mogen naar de Olympische Spelen in de toekomst. Lizzy keek in de spiegel en besefte, dat ze eigenlijk tijdens Grand Prix en World Cup wedstrijden nooit een medaille kandidaat was. Hoe reëel was dan haar Olympische droom. Ze besloot om niet mee te gaan naar Papendal. Lizzy zou alleen nog voor haar lol af en toe blijven judoën. Uiteindelijk is Lizzy gewoon van de ene op de andere dag gestopt met het judoën.
Om toch haar energie kwijt te kunnen raken probeerde ze te gaan fitnessen en hardlopen. In deze beide discipline kon ze niet haar energie kwijt. Ze miste het ‘stoeien’ met een directe tegenstander. In deze periode dat Lizzy gestopt was met judo vroeg zij zich soms af wie ze was als persoon. Ze merkte, dat haar identiteit verweven was met wie ze was al judoka. Nu het judo was weggevallen wie was ze dan nog als persoon? Lizzy geeft aan, dat jonge sporters en topsporters niet alleen begeleid moeten worden om beter te presteren in de sport, maar dat het even zo belangrijk is om de identiteit van de persoon te ontwikkelen. Je bent als sporter meer dan alleen je sport!
In de periode, dat Lizzy merkte dat ze het stoeien miste, kwam ze weer in aanraking met MMA. Toen Lizzy nog op judo zat werd er in de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw niet getraind. In deze periode kwam ze in aanraking met MMA en met Germaine de Randamie. Germaine had een wedstrijd op de planning staan tegen een ex-worstelkampioen. Ze riep onder andere de hulp van Lizzy in om haar grondgevecht te verbeteren.
MMA staat voor Mixed Martial Arts. MMA is een multidisciplinaire vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtkunsten zoals worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen, jiujitsu en taekwondo.
Omdat Lizzy weer wilde stoeien ging ze trainen met MMA-trainer Duane van Helvoirt en Germaine. In eerste instantie dacht Lizzy dat MMA leuk was om naast haar maatschappelijke carrière te doen. Maar haar topsport vlammetje ging steeds harder branden door deze nieuwe sport. Al snel trainde ze weer minimaal vijf dagen in de week en binnen drie maanden vocht Lizzy haar eerste gevecht. Naast het harde trainen werkte Lizzy ook nog 32 uur in de zorg.
Wat ervaarde Lizzy tijdens haar eerste MMA gevecht? “Bij de eerste klappen sloeg ze haar tegenstander twee blauwe ogen. Ze voelde direct tijdens deze wedstrijd, dat ze helemaal op haar plek was in deze nieuwe wereld. Een wereld waar ze opnieuw moest leren, een wereld die naar haar keek zonder verwachtingen en waar ze onderaan moest beginnen en zich opnieuw stap voor stap moest ontwikkelen”.
Germaine vroeg haar mee naar Denver te gaan als sparringpartner voor een UFC event. Lizzy stond vanaf dat moment standaard in haar hoek samen met Duane om Germaine te coachen tijdens wedstrijden.
Mentale gevecht
In 2019 merkte Lizzy dat ze eigenlijk niet klaar was voor een nieuw MMA gevecht. Haar lichaam of geest protesteerde. Lizzy worstelde met haar gedachten. Kan je zeggen, dat je ‘op’ bent in een topsportcultuur? Ze besloot om alle signalen, die haar lichaam en geest gaven te negeren. Ze duwde de zogenaamde grote opblaasbal onder het water. Als je de bal niet ziet, dan is deze ook niet aanwezig.
Tijdens een gevecht in Duitsland schoot de opblaasbal uit het water. Lizzy merkte, dat haar lichaam op slot sloeg. Ze dacht ik wil stoppen midden in de partij. De coach opmerkingen van Germaine werden niet meer gehoord. Na de wedstrijd op weg naar de kleedkamer kwamen alle emoties eruit. Ze zei: “Ik heb een burn-out”. Deze woorden voelde als een bevrijding. Alle emoties kwamen uit het lichaam van Lizzy. Ze heeft een week lang gehuild. Ook haar interne opgeslagen ballon moest ruimte krijgen om leeg te lopen.
Lizzy besloot, dat het tijd was om één jaar rustig aan te gaan doen en te kijken, waardoor ze last had gekregen van een burn-out. Onder begeleiding van een psycholoog kwam Lizzy erachter, dat ze al heel vroeg de druk van het presteren ervaarde. Het was moeten presteren in plaats van willen presteren. Tijdens haar judo carrière was ze constant bezig om zich te bewijzen aan de bond coach. Ziet de bondcoach mij, wat vind de bondcoach van mij, werk ik wel hard genoeg etc.
Door haar jaar pauze heeft ze ontdekt wie Lizzy als mens is. Ze heeft in deze tijd veel tijd besteed samen met haar vrienden en haar partner. Ze ervaarde dat ze naast topsporters ook een leuke vriendin, partner, merknemer en dochter van haar ouders kon zijn. Ze kwam letterlijk uit haar tunnel en leerde de wereld weer als mooi te ervaren.
In dit jaar heeft ze ook geleerd, dat ze zich dient te focussen op de gestelde procesdoelen. Als je je procesdoelen volgt, dan komt het resultaat vanzelf. Ze betrapt zich er nu nog soms op, dat ze tijdens het uitvoeren van haar procesdoelen soms toch weer resultaatdoelen wil verwerken in haar procesdoelen. Iets dat niet hoeft! Procesdoelen gaan om het verbeteren van jouw skills. Lizzy herkent gelukkig het moment als ze toch weer bezig is met resultaatdoelen. Ze zegt dan tegen zichzelf. “Stop, focus op het optimaal uitvoeren van je technische bewegingen en let op het verbeteren van de details”.
Lizzy heeft geleerd, dat het maken van fouten een onderdeel is van het proces. Vroeger werd ze boos op zichzelf na het maken van een fout. Alles moest vroeger in één keer goed. Realistisch? Nee! Lizzy weet inmiddels beter. Het is niet erg als het soms fout gaat in de uitvoer. Fouten maken en ervaren hoort bij het proces om je skills te verbeteren. Sta eens stil bij de fouten, die je maakt? Wat gaat er fout en hoe kun je leren van je fouten, die je hebt gemaakt?
Een ander aspect dat volgens Lizzy belangrijk is om sporters te leren is het volgende. Sporters vergeten te genieten van de reis. Kies momenten, dat je tegen jezelf kan zeggen: “Bijzonder dat ik deze sport mag doen, dat ik zoveel leuke mensen mag ontmoeten, dat ik mensen om me heen heb, die bezig zijn me verder te ontwikkelen en dat ik elke dag weer nieuwe mooie dingen kan zien en leren”. Waar zou jij als lezer wat meer van mogen genieten?
Lizzy mediteert tegenwoordig twee keer per dag. In het begin was dit super onwennig. Tijdens het mediteren aan het einde van de dag benoemd Lizzy al aspecten waar ze die dag dankbaar voor is. Het brengt haar rust en maakt dat ze beter kan genieten van haar reis.
Droom
Lizzy hoopt, dat ze nog lang kan blijven sporten als MMA-vechtster. Lizzy heeft nu een prof contract in Portugal. Ze heeft een contact voor drie gevechten getekend. Haar eerste gevecht bij SCC zal op zaterdag 23 april 2022 plaatsvinden. Alles is te volgen via een live stream. Lizzy zal deze delen op haar sociale media kanalen. Wil je haar reis volgen? Houd dan haar socials in de gaten!
Maatschappelijke carrière
Naast haar MMA carrière geeft Lizzy emotie regulatie trainingen aan jongeren. Ze merkt, dat steeds meer jongeren moeite hebben met hun sociale / emotionele skills. Door gebruik te maken van contact sport leert Lizzy de jongeren contact met elkaar te maken. Ze leren bijvoorbeeld; hoe kan ik mijn gedrag aanpassen aan dat van een ander en/of hoe hou ik rekening met de gevoelens van de ander.
Crowdfunding
In de wereld van topsport betekend investeren vooral het opdoen van vaardigheden en kennis om de best mogelijke versie van jezelf te worden. Lizzy’s resultaatdoel is om een contract te tekenen bij een van de grootste en meeste bekende MMA-organisaties in de wereld, de UFC.
Mocht u haar reis willen steunen, dan kun u via de onderstaande link doneren. Elke bedrag is meer dan welkom en laat zien dat u in haar droom gelooft. Haar waardering is enorm!
https://www.gofundme.com/f/mma-vechster-wil-droom-najagen-in-amerika?
Belang van eigenschappen van een kampioen volgens Lizzy (op schaal van 0 -10)
Het vermogen om angst te beheersen/controleren. 5
Denk dat erkennen van angst belangrijker is dan het beheersen ervan.
(Zelf)vertrouwen 7
Mentale weerbaarheid 8
Sportintelligentie 7
Focus / Flow 8
Concurrentievermogen 6
Sterke werkethiek 9
Het vermogen om doelen te stellen 7
Coachbaar 8
Hoopvol 7
Optimistisch 6
Functioneel perfectionistisch 7
Eigenaarschap 7
Fouten durven maken 9
Omgaan met pers – sociale media 6
Controle over ademhalen 10
Visualiseren 8
Je eigen leerstijl kennen 10