Talentontwikkeling met Imad Hadar

Imad Hadar, geboren op 12 mei 1997 in Rotterdam Zuid. Op de homepage van zijn website vind je direct een mooie filmpje, waarin je Imad ziet. Kijken dus! Imad is professioneel kickbokser die onder contract staat bij de Glory events. Ik had donderdag 22 april 2021 ’s avonds tijdens de tweede helft van Ajax – Utrecht een gesprek met Imad. Ik heb geen moment spijt, dat ik de tweede helft van deze voetbalwedstrijd heb gemist. Wat een energie kreeg ik tijdens dit gesprek met Imad (23 jaar jong), die weet wat hij wil en waar hij voor staat. Ik hoop, dat je dezelfde energie krijgt als ik tijdens het gesprek tijdens het lezen van deze blog.De ‘ik’ in het onderstaande verhaal is Imad. Imad gaat in op de onderwerpen, die ik met hem bespreek.

De ‘ik’ in het onderstaande verhaal is Imad. Imad gaat in op de onderwerpen, die ik met hem bespreek.

Wat is talent

Talent is een gave maar ook een gift, die je hebt gekregen. Je moet wel de ambitie hebben om iets te willen bereiken, zodat je je gave/gift kan omzetten naar een resultaat. Talenten denken alleen in oplossingen, terwijl anderen misschien vaker denken in problemen. Kickboksen is mijn passie, ik doe nu waar ik van hou.

Welke elementen belangrijk om jou sportdoelen te bereiken?

Ik denk, dat doorzettingsvermogen en consistent willen zijn in het halen van jouw doel belangrijk is om te slagen. Doorgaan na een tegenslag in plaats van opgeven. Ik beschouw alles wat ik doe als een wedstrijd.

Heb ik te maken met een tegenslag, dan wil ik winnen van deze tegenslag/obstakel! Niets houdt me tegen! Kortom je moet nooit opgeven en altijd doorgaan. Ik weet van mezelf, dat ik een winnaarsmentaliteit heb.

Mijn vrouw is super belangrijk voor me. Zij is altijd positief en optimistisch en ze motiveert me om alles te doen wat nodig is om me verder te ontwikkelen.

Sporten

In mijn jeugd heb ik eerst gevoetbald met jongens uit de buurt. Ik merkte, echter dat ik geen passie had om ‘achter een bal aan te rennen’.

Ik wilde op een individuele sport. Winst of verliezen in een individuele sport is jouw resultaat. Je wint of je verliest en niemand anders. Als ik win kan ik trots zijn op mezelf, want ik heb het op het moment, dat het erop aankomt in de ring zelf gedaan.

Ik ging op kickboksen, omdat ik vroeger naar de K1 gevechten op TV keek. Ik wilde hetzelfde bereiken als de K1 kickboksers destijds.

Hoe belangrijk is plezier in de sport?

Plezier is heel belangrijk. ‘Zonder plezier word je nooit de beste versie van jezelf!’ In de voorbereiding op een wedstrijd moet ik keihard trainen. Ik zorg, dan dat ik mezelf positief motiveer. Ik denk bijvoorbeeld: “Het is goed om af te zien, dat maakt me sterker”. Op deze wijze zorg ik zelfs, dat ik plezier krijg in het afzien.

Wie legt jouw sportdoelen vast?

Ik geef zelf mijn doelen weer. Mijn trainer houdt me scherp, heeft oog voor de uitvoering en staat soms boven je. Mijn doel is om het maximale uit mijn kickboks carrière te halen. Ik wil na het kickboksen financieel onafhankelijk zijn. Na mijn carrière wil ik ondernemer worden. Ik kom hierop terug bij het onderwerp toekomstdromen.

Glory

Tot mijn 19de vonden mijn wedstrijden plaats in de A-Klasse. In deze klasse ben je al een betaalde prof. De partijen in deze klasse werden geregeld door het overkoepelde management van de sportschool waar ik trainde. In de A-klasse heb ik al mijn partijen gewonnen door K.O.

Op mijn 19de werd ik onderdeel van Glory. In mijn eerste partij in Glory moest ik gelijk tegen een grote naam vechten. Normaal gesproken bouw je samen met de manager langzaam je partijen op. Je gaat langzaam tegen steeds betere tegenstanders vechten. Ik moest direct tegen een grote naam vechten, omdat veel tegenstanders niet graag tegen mij wilde vechten. Mijn reputatie van K.O. vechter maakt ze misschien bang.

In mijn eerste gevecht had ik de overhand en ik was technisch beter. Door deze elementen win je niet! Ik moest opgeven door een technisch K.O., omdat ik een gebroken rib kreeg in deze partij. Ik heb zoveel geleerd van dit gevecht. Van verliezen leer je ook als sporter. Ondanks deze verliespartij bleef ik positief, want hoeveel jongens van 19 jaar mogen al vechten tegen de wereldtop?! Bijna niemand krijgt die kans, dat was mijn winst van deze partij.

Wat is het belang van mentaal sterk zijn?

Sinds zeven maanden maak ik gebruik van een mentaal coach. Ik was in de periode hiervoor veel aan het piekeren. Mijn vrouw zei, dat het misschien een goed idee was om gebruik te maken van een sportpsycholoog. In eerste instantie moest ik wennen aan dit idee en misschien was ik ook wel te trots om toe te geven, dat dit idee best goed was. Waarom ik uiteindelijk toch naar de sportpsycholoog ging? “Als je niet open staat voor veranderingen dan sta je ook niet open om te groeien”.

Samen met mijn sportpsycholoog bespreek ik bepaalde ‘knopen’ uit mijn leven. Ik wil die knopen losmaken. Ik merk, dat het helpt. Mijn mental coach heeft ervaring in deze branche. Hij herkent mijn problemen en heeft ervaring in het oplossen ervan. Soms vind ik het ook fijn om een situatie te schetsen, die ik heb meegemaakt en waarover ik een besluit heb genomen. Ik vind het dan fijn, dat de mental coach dan beaamt, dat ik goed gehandeld heb.

Alle topsporters hebben te maken met druk. Druk, die zij zichzelf opleggen en druk die komt vanuit de omgeving. Een mental coach helpt te voorkomen, dat je crasht! Voorkomen van problemen is beter dan oplossen van problemen. In de toekomst ben ik van plan om mijn mental coach ook uit te nodigen om aanwezig te zijn bij de partijen die ik ga vechten.

Hoe ga je om met pijn?

Patrick vroeg me hoe ik omga met pijn. Ik zei in eerste instantie dat het moeilijk zwemmen is als je niet nat wilt worden. Je lichaam went aan de pijn. Door te trainen word je pijngrens groter en ik omarm te pijn. Een trap of stoot op de been, arm of buik went. Een stevige klap tegen mijn neus blijft pijn doen.

De focus ligt natuurlijk in het pijn doen van je tegenstander. Door mijn lengte, mijn fysieke eigenschappen en mijn trainingsinspanningen heb ik gewoon een hele goede traptechniek. Ik kan een trap juist timen en ik ben explosief. Eigenlijk komen al mijn K.O overwinningen, doordat iemand K.O. ging na een trap van mij.

Ik heb gemerkt, dat ik het prettig vindt om een tegenstander emotioneel te raken. Mijn tegenstander raakt dan ‘zichzelf kwijt’, waardoor hij niet ‘helder’ meer nadenkt, zodat ik zijn fouten kan afstraffen. Ik heb meer moeite met tegenstanders, die heel afwachtend vechten, maar naast plan A heb ik ook nog plan B, C en D in mijn hoofd. In het gevecht kan ik op gevoel/intuïtie makkelijk overschakelen naar een andere tactiek. Dit is een kwestie van trainen en het leren van het herkennen van situaties.

Tips jonge kickboksers

Ik zeg altijd: “geloof in jezelf”. Leef je droom en doe wat je moet doen en blijf geloven, dat je je droom kan waarmaken. Je kunt blijven dromen, maar ik hoop, dat je aan jouw droom de ambitie toevoegt om alles te doen wat nodig is, zodat ook jouw droom gaat uitkomen.

Welke skills moet een coach bezitten?

Ik vind dat een coach moet voldoen aan de volgende ‘soft skills’: betrokkenheid, empathisch zijn en begrip tonen. Aan de andere kant moet de coach dezelfde ambities hebben als ik en in staat zijn om het beste in mij naar boven te halen. Mijn coach moet zich net zo willen ontwikkelen als ik dat doe.

Ik verwacht van mijn coach dat hij empathisch is. Terwijl ik dat zeg, weet ik dat ik zelf een egoïst ben. Ik denk, dat een topsporter egoïstisch moet zijn. Ik ben kritisch op mezelf en ook op mijn begeleidingsteam. Indien er iets niet goed gaat in het team, dan zal ik heel kritisch aangeven, dat ik dingen anders wil, omdat ik denk, dat zij zich moeten aanpassen, zodat ik mijn doel kan bereiken.

Hoe belangrijk is ook oog hebben voor je maatschappelijke carrière?

Ik word op regelmatige basis ingezet voor diverse campagnes, workshops, gastsprekers evenementen, maatschappelijke projecten enzovoort.

Voorbeelden hiervan zijn:

1.    Daily Eventz – Kickboksclinics Rotterdam

2.    Stichting Ready – Inspirational Talk event #2

3.    Stichting JOU Overvecht – Evenement

4.    AM Supportteam Arnhem – Motivational Talk Online Event

5.    Dienst Justitiële Inrichtingen Nederland – Gastlessen

Doordat we nu te maken hebben met Covid-19 zijn er minder gevechten. Ik heb gekeken, wat ik kan doen om nieuwe inkomsten stromen te generen.

1.    Ik ben gestart met Boxing Therapy 🚨

Door de huidige maatregelen zijn we allemaal toe aan ontspanning (na inspanning 😎) en onze gezondheid waarborgen. Hier wil ik jullie graag bij helpen!

.     Wil jij je conditie verbeteren en even op reis gaan in je eigen hoofd?

·      Wil jij leren kickboksen en de technieken stap voor stap leren?

·      Wil jij je lichaam en geest bij elkaar brengen?

De aanmeldingen stromen binnen en de eerste trainingen zijn al van start!

Meld je aan nu het nog kan! E: info@imadhadar.nl

2.    HDR Nutrition

Ik heb een eigen supplement op de markt gebracht. Ik was iets te zwaar en wilde een supplement, waarmee ik op een verantwoorde manier kon afvallen. Omdat je nooit zeker weet wat in andere supplementen zit, heb ik mijn eigen supplement ontwikkeld. Ik merkte direct resultaat. Vervolgens heb ik mijn supplement ook gedeeld met vrienden, die het zelfde resultaat ervaarde als ik. De naam van dit supplement: (pre and during the workout) Sportbooster by HDR (website).

Testresultaten:

Na een goed ontbijt heb ik het product getest op effectiviteit. Het moest er voor zorgen dat de afbraak van de koolhydraten werd gestimuleerd wat resulteert tot een hogere energieconsumptie en efficiëntere vetverbranding tijdens het trainen. Ik ga iedere training voor het maximale. In mijn beleving voelde mijn lichaam al moe aan, maar dankzij het product kon ik herhaaldelijk nog de volledige doorzettingsvermogen vinden om door te schoppen. Dit wil ik dan ook graag met jullie delen!

Na mijn kickboks carrière

Na mijn carrière wil ik graag een professionele kickboks trainer worden. Daarnaast wil ik gaan ondernemen in Nederland en/of het buitenland. Ik wil investeren en mijn investeringen laten groeien.

Niets uit deze blog mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij in print of digitaal zonder voorafgaande toestemming van de auteur en/of sporter.