Door Ellen Kerssemakers
De meeste mensen, en dus ook de meeste sporters, zullen de term mindfulness al wel eens voorbij hebben zien komen. Vaak gaat het samen met afbeeldingen van mediterende mensen en veel rust en stilte. Niks voor mij, denkt menig sporter. “Ik train liever al mijn spanningen eruit”, “ik heb het nodig om even mijn ei helemaal kwijt te kunnen” en “stilzitten is niets voor mij” zijn veel gehoorde uitspraken. En dat is ook waar vaak de weerstand zit bij sporters om zich tot meditatie en mindfulness te wenden.
Jammer, vind ik!
Want er is juist voor (top)sporters zoveel winst te halen uit het gebruik van meditatie en mindfulness.
Van sporters, en specifiek van topsporters, zouden we verwachten dat zij een heel goed lichaamsbesef zouden hebben, in contact staan met hun lijf en zouden voelen wat het hen vertelt. In de praktijk blijkt echter dat dit juist vaak niet het geval is. Het lichaam is een instrument dat gebruikt (al dan niet misbruikt) wordt om een doel te behalen. Vaak wordt er een knop omgezet, waar het lichaam niet eens meer gevoeld wordt. In wedstrijden is dat soms ook deels nodig en ondersteunen hormonen als adrenaline je ook om even geen pijn te voelen.
Maar wat gebeurt er buiten wedstrijden? Hoe vaak luister je echt naar je lijf? Neem je wel eens een momentje om even te voelen wat je lijf je wil vertellen. Is het wellicht beter om even rust te nemen? Of een andere oefening te doen die dag?
Ik zou je willen uitnodigen om tijdens de rustmomenten in een training even met je aandacht naar je lichaam te gaan. Probeer dan even een paar ademhalingen je aandacht bij je in- en je uitademing te houden (bijvoorbeeld 3 tot 5 ademhalingen). En loop dan daarna even kort je lichaamsdelen langs van boven naar onder, of andersom.
Wat kun je daar voelen? Spierspanning, pijn, energie, rust, emoties of een hypermodus? Observeer even wat er in je lichaam gebeurt en wat je lijf je vertelt, voor je de training weer hervat. Elk moment dat je dit doet, is ook een training in bewustwording!
Dit is natuurlijk een voorbeeld van een korte oefening, maar mindfulness kan een sporter o.a. helpen bij:
– Betere aandacht/concentratie
– Beter aanvoelen van grenzen
– Meer innerlijke rust en beter kunnen omgaan met spanning
Succes!
Sportieve groet,
Ellen