Afvallen?! Af en toe hulp of begeleiding vragen is niet verkeerd…

Vorige week heb ik voor het eerst een podcast opgenomen! En met wat voor een onderwerp: Eetproblematiek en judo! Ik moet zeggen dat ik nu al enige jaren een gezonde relatie heb met eten, maar dat heeft helaas erg lang geduurd voordat ik dat kon zeggen.

 

Gevecht met de weegschaal

Als ik terugdenk aan mijn judocarrière ben ik trots op de dingen die ik gepresenteerd heb, maar moet ook terugdenken aan de strijd die ik elke keer met de weegschaal had.

 

Voor elke wedstrijd moest ik afvallen. En structureel begon ik te laat met afvallen. Elke keer was het erg lastig om niet alleen de lekkere dingen te laten staan maar vooral ook minder te eten. En elke keer nam ik me voor “de volgende keer doe ik het beter” of “begin ik eerder”.  Soms was het alleen al denken aan afvallen en ik kwam spontaan in gewicht aan.

 

Het is iets wat erbij hoort en misschien ook makkelijk zelf te doen, maar ik had er moeite mee. Ik kreeg weinig hulp hierbij. Dat was misschien ook wel raar, want ik studeerde op dat moment zelf voeding en diëtetiek. Maar ook IK had in die tijd toch wel graag wat meer hulp gehad.

 

Met mijn kennis van nu vraag ik me wel eens af of ik mogelijk minder blessures had gehad, sterker was geweest of nog beter gepresteerd had.

 

Weegmoment

Tegenwoordig is de weging een avond voor de wedstrijddag. In mijn tijd was de weging op de ochtend van de wedstrijd. Voor beide is wat te zeggen, maar ik denk dat dit nog meer gestoord eetgedrag en gevaarlijke afvalmethoden uitlokt. Ik denk dat de regels voor het wegen anders zou moeten: gewoon wegen en meteen vechten. Hierdoor kan je minder “slechte” of “gevaarlijke” gewichtsverliezen toepassen.

 

Onderzoeken Karin de Bruin en mij

Uit het onderzoek van Karin de Bruin (en Jessica Gal) blijkt: degenen die op topniveau judoën, in de laagste gewichtsklassen uitkomen en ouder zijn lijken het meeste af te vallen en doen dit meer onverantwoord.

 

Geleidelijk afvallen wordt als zwaar ervaren en is moeilijk op te brengen. Het veelvuldige afvallen en de focus die hiermee op gewicht wordt gelegd kan bij bepaalde judoka’s zelfs leiden tot eetproblemen.

 

Verschillende studies laten zien dat op het juiste gewicht komen vaak in de laatste week voor de wedstrijd gebeurt, waarbij het gewichtsverlies kan oplopen tot meer dan 10% van het lichaamsgewicht. De prevalentie van gewicht maken binnen de judosport ligt tussen 63% en 90%

Zo’n 75% van de wedstrijdjudoka’s valt af om in de gewenste gewichtsklasse uit te komen. Zoals verwacht doen topjudoka’s dit vaker (84,1%) dan recreatieve judoka’s (74,5%). Dit had ik tijdens het schrijven van mijn scriptie (in 2000) ook met een vergelijkbare prevalentie gevonden.

En nu?

Meer kennis alleen is niet voldoende om over te gaan tot meer verantwoord gewicht maken. Afvallen hoort bij de judocultuur en wordt vanzelfsprekend gevonden. Ouders en trainers ondersteunen kinderen met goede voeding en stimuleren het doorgroeien naar een volgende gewichtsklasse. Maar we zien ook dat er veel nadruk ligt op presteren en het kind onder druk zetten om af te vallen.

 

Er moet serieus gekeken worden hoe met gewichtsklassen bij de jeugd om te gaan. Ik vond het verhaal van Tess tijdens de podcast heftig. Dat ze op zeer jonge leeftijd al een zeer gestoord gedrag liet zien met eten (luister de podcast van Hajime).

 

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Op dit moment begeleid ik mensen met een GLI traject om af te vallen. En iedereen weet misschien wel dat ze gezondere keuzes moeten maken … maar hoe je dat dan doet kan je samen met iemand bespreken. Je bent misschien wel stoer, maar misschien vind jij het ook wel fijn om eens gehoord en geholpen te worden. Samen sta je sterker dan alleen!

 

*****

NOTE Podcast Hajime:

Met het thema ‘Eetproblematiek en Judo’ met Karin de Bruin (sportpsycholoog en oprichter van weetwatjedoet), Kars Zoon (judotrainer van Kenamju, sportpsycholoog en trainer van het (W)eet wat je doet project), Tess een ervaringsdeskundige die mede door eetproblemen helaas de (wedstrijd)sport heeft moeten stoppen en Daniëlle Vriezema (oud topjudoka, bondscoach VI judo team, Sportdiëtist) en podcastmakers André van Meerkerk.

 

 

 

Sportieve groet,

 

Danielle Gommers-Vriezema

 

https://weetwatjedoet.nl/

www.dieetslim.nl

 

KRIJG 10% KORTING OP WWW.NIHONSPORT.NL MET DE CODE NIHONSPORTBLOG10