Gezonde sportkantine?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik erger me soms dood aan de kantines op school, op de sportschool of bij sporthallen. Ik erger me dan met name aan het aanbod: flesjes AA, chips, chocolade repen en witte broodjes kroket. Nergens vind ik de sportmind of de gezonde gedachte terug en een aanbod van bijvoorbeeld eiwitrijke produkten, fruit en volkoren broodjes.  Natuurlijk ben ik ook niet heiliger dan de paus en snap ik dat je zo af en toe best eens wat lekkers wilt eten. Maar past dit in een sportkantine???

 

Casus

Stel dat je na het sporten wat koopt in de kantine. Bv je neemt een AA-flesje (300 ml levert 177 kcal) en een klein zakje Chips (25 g levert 135 kcal) = 312 kcal. Stel dat je dit 1x per week doet, 50 weken lang, kom je hier elk jaar meer dan 2 kg door aan. Of je neemt op de andere dag 1 mars (267 kcal) en 1 glas cola (129 kcal) is 396 kcal, hierdoor kom je jaarlijks bijna 3 kg mee aan. Dit lijkt niet veel, maar als je dagelijks 200-300 kcal te veel eet, dan gaan de kilo’s nog veel sneller. Dat realiseren mensen zich niet.

Om je lichaam ertoe te dwingen het teveel aan lichaamsvet als energiebron te gebruiken zal je moeten zorgen voor een negatieve energiebalans. Een negatieve energiebalans betekent dat je meer energie verbruikt (arbeid) dan je middels je voeding binnenkrijgt.

Hebben de sporters net zichzelf hard in het zweet gewerkt, zijn ze klaar met hun workouts waarbij ze misschien 500 kcal in een uur hebben verbrand, eten ze het binnen 5 minuten er weer aan.

 

Motivatie

Goede voeding kan op veel zaken invloed hebben: betere prestaties, meer rendement uit training, beter herstel, mentaal minder zwaar, minder energiedippen, bereiken en behouden van ideaal lichaamsgewicht, verminderde kans op ziekte en blessures, constant niveau van trainingen en wedstrijden, betere “relatie” met eten en nog veel meer.

Helaas werkt het niet zo zoals een paracetamol die je inneemt waardoor je meteen van de hoofdpijn af bent, maar als je normaal (gezond) eet merk je al snel dat je fitter wordt, conditie verbeterd en je sneller herstelt.

 

Bewustwording

Sporters willen wel graag een gezonde keuze kunnen maken in hun kantine. Maar dan moet die gezonde keuze wel makkelijk en aantrekkelijk worden gemaakt. Jongeren vinden het namelijk niet eenvoudig om snoep, snacks en frisdrank te weerstaan als deze voor het grijpen liggen. En dat is logisch.

Als sportdiëtist moet ik ook keihard vechten tegen de commercie. Hoe groot is mijn invloed ten op zichte van bijvoorbeeld een ouder? Of de invloed van mede sporters of de reclames op tv? Hierdoor worden reacties gegeven: “Oh is een Mars slecht? Dit geeft toch directe energie? Dat zie je op de reclame met Mr Bean of B.A.”

 

Beleving

Mensen hebben een voorkeur voor mooie, aantrekkelijke opties. Dus als je de gezondere keuze aantrekkelijker maakt, zullen de sporters er eerder voor kiezen. Probeer de volgende tips maar eens uit:

  • Leg vers fruit goed in het zicht in leuke houten kistjes en voor het grijpen.
  • Zet gratis water taps neer met bv blaadjes mint, citroen of sinaasappel erin.
  • Laat broodjes er verleidelijk uitzien door ze te beleggen met verse producten, zoals rauwkost of rucola. Zorg ervoor dat ze net afgebakken zijn en heerlijk ruiken. Stal ze mooi uit in een doorzichtige verpakking of op een bordje.
  • Zorg voor een goede looproute.

We zijn het niet gewend en daarom doen we het vaak niet. Maar laat je uitdagen, denk out of the box en wees creatief. Laten we allemaal een kleine bijdrage leveren aan een iets gezondere wereld.

 

Veel plezier!

 

Sportieve groet,

 

Danielle